Kell-e egy focistának a súlyzós edzés?

Spoiler: a rövid válasz igen. Még akkor is, ha a focisták erre a kérdésre rögtön rávágnák: persze, mint mókusnak az erdőtűz… Ez egyrészről érthető is, hiszen sokan, ha meghallják: súlyzós edzés, a 120 kilós, kigyúrt pasikra asszociálnak, ami egy focistánál valóban előnytelen, mert ekkora súlyt cipelni a pályán, azzal irányt váltani nem egyszerű. A hosszabb válasz: természetesen egy focistának valóban nincs szüksége testépítő jellegű edzésre. Erősítő edzésre azonban (ami egyébként nem futball specifikus, hanem ugyanúgy igaz az összes többi labdajátékra és más, gyorsaságot igénylő sportágra) annál inkább.

Milyen előnyökkel járhat a súlyzós edzés?

  • Csökkenti a sérülés veszélyét az ellentétes izomcsoportok közti szimmetria növelésével,
  • A mégis bekövetkező sérülés esetén rövidíti a rehabilitációt,
  • Segíti a két mérkőzés és edzés közti regenerációt,
  • Gyorsítja a sprinteket,
  • Segíti a dinamikus irányváltások sebességét,
  • Növeli a rúgóerőt,
  • Javítja az anyagcserét.

A súlyzós edzés előnyeit több kutatás is alátámasztja, ezek közül most Jesper L. Andersen, Ph.D., (Head of Laboratory, Institute of Sports Medicine, Bispebjerg Hospital, Koppenhága, Dánia) vizsgálatát mutatjuk be.

Az alábbi két ábrán a guggolás közben kifejtett erő és a 100 méter sprinten elért legmagasabb pillanatnyi sebességet látjuk, valamint a 10 méteres sprint idejét a guggolás egyismétléses maximumának függvényében. Az ábrákból jól látható, hogyan javítja a robbanékonyságot és a gyorsaságot a guggolással megszerezhető nagyobb izomerő:

A robbanékonyság, amelyet leginkább tudunk fejleszteni a súlyzós edzésekkel, a rövid sprinteknél nyilvánul meg. Olasz focistákat vizsgáltak meccs közben, és az derült ki, hogy jellemzően 18 métereket sprintelnek, és a 30 méteren elért csúcssebességük nem marad el jelentősen az igazi sprinterekétől.

A következő két kép pedig az átlagos futballistában rejlő potenciált mutatja, akik jellemzően nem végeznek guggolásokat (főleg nem az alacsonyabb osztályokban), így sokkal gyorsabban és jelentősebben tudnak fejlődni az erőfejlesztő súlyzós edzésektől. Ami pedig még ennél is fontosabb, már néhány hetes edzéssel jelentősen gyorsíthatják a sprintidejüket:

Az utolsó képen az látható, hogy egy 20 méteres sprintben hogy hány méterrel veri meg a leggyorsabb a többit. Egy 22 centi átmérőjű labdánál pedig igen kicsi hátrány elegendő ahhoz, hogy a lassabb adott esetben labdába se tudjon rúgni.

Végül fel kell tenni azt a kérdést is, hogy vannak hátrányai a súlyzós edzésnek?

Csak akkor, ha az nem megfelelően felépített, vagy ha túlzásba viszik. Ez esetben túledzéshez vezethet, illetve lemerevíthet.

 

 

 

 

Jelentkezés