Gyógytorna/Rehabilitáció

A GYÓGYTORNÁSZ SZEREPE A SPORTREHABILITÁCIÓBAN

A gyógytornászok szerepe és felelőssége a sportba történő visszatérés sikerességében alapvető. A gyógytornász a rehabilitáció során folyamatosan vizsgálja, teszteli a sportolót, és mindig az adott állapotához alakítja a sportrehabilitációs protokollt. A rehabilitáció minden fázisában folyamatosan figyelemmel kíséri a sportolót és kiszűri a gyenge pontokat. Az egyik leggyakoribb hiba, ami sérüléshez vezet, és a gyógyulás folyamatában is fennáll, a kompenzálás a mozgásban, ami a legkisebb sérülésnél is bekövetkezik, és ha kezeletlen marad, még sérülékenyebbé tesz.
A sportrehabilitáció nem nélkülözheti a modern edzéselméleti módszerek ismeretét, így az állóképesség fenntartását, a progresszív erőfejlesztés módszereit, ideértve a végtag megfelelő funkcionalitását biztosító statikus és dinamikus törzsstabilizációt és a törzsizom erősítését is, a flexibilitás visszaállítását, fenntartását, az egyensúly és a koordináció sportnak megfelelő fejlesztését, a robbanékonyságot fejlesztő és sportspecifikus ügyességi gyakorlatokat.


Mi az a sportrehabilitáció?

A sportbaleset következményeként létrejött sérülések utáni precíz regeneráló terápia, melynek célja, hogy a sportoló a megfelelő edzettségi állapotát elérve, minél előbb vissza tudjon térni az aktív sportba.

A sportrehabilitáció során az első lépés általában a sérülés diagnosztizálása, azonnali kezelése és a gyulladás csökkentése. Ezután a betegség és a sérülés típusától függően a rehabilitáció következő lépései közé tartozhatnak a gyakorlatok, a sérült testrész masszírozása, a fizikoterápia és az ortopédiai támogatás.

Sikeres sportrehabilitációról akkor beszélünk, ha a sportoló azon túl, hogy ismét teljes értékűen vissza tud térni a sportba, olyan felkészítést kap, melyekkel képes elkerülni az ismételt sérülést, és akár a teljesítménye, az állóképessége, a dinamikája, a törzsstabilitása is javul a sérülését megelőző állapothoz képest.

Gyógytornász szakembereink akkor elégedettek, ha mindez elmondható a rehabilitációt követően.

Amennyiben a sportsérüléseket nem vagy helytelenül kezelik, krónikussá válhatnak és maradandó negatív elváltozásokat eredményezhetnek, teljesítménycsökkenéshez vezethetnek. Másik komoly kockázat ilyen esetekben az újrasérülés, ami nemcsak teljesítménycsökkenést eredményez, hanem meg is gátolja a sportolást. Az újrasérülést általában a nem megfelelő rehabilitáció vagy annak hiánya eredményezi, és csökkenti a teljes felépülés esélyét. A rehabilitáció már a sérülés bekövetkeztének pillanatától megkezdődik.

Jelentkezés